Кинофестивал в Бургас през юни

В рамките на три дни от 14 до 16 юни 2024 г. в зала „Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика – Бургас, любителите на седмото изкуство ще имат възможността да се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино.

През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на киноизкуство, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне.

Обединяващата тема на тазгодишната селекция от филми е „ Силата на волята”. Ето и заглавията на филмите, които са подготвени за фестивала:

– „Защото обичам лошото време“  – реж. Яна Лекарска;

– „Чума“ – реж. Иван Владимиров;

–  „Киноекстремисти“ – реж. Боя Харизанова;

– „Да летиш с плавници“ – реж. Маша Аверина;

– „Следеният човек“ – реж. Димитър Коцев – Шошо;

– „Балканска черна кутия“ – реж. Цветан Драгнев.

В анимационния блок  са включени „Следа“ на Аспарух Петров, „Обезличаване“ – реж. Спартак Йорданов, както и поредицата анимационни филми, вдъхновени от литературни произведения „Щрих и стих“ с продуцент „Компот Колектив”.

В късометражния блок може да се видят „13 август“ на Венцислав Сариев, „Мама умря днес“ – реж. Филип Андреев, „Любима“ – реж. Майя Витков –Косев.

Разнообразието от жанрове и теми дава възможност на бургаската публика да стане свидетел на истинско кинопиршество. Срещите пък с екипите, създали филмите,  ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите – да получат обратна връзка за творбите си.

Фестивалът ще отдаде почит на Бургаския театър и работливите и „невидими“ негови стълбове – хората зад сцената, прожектирайки филма „Отвъд завесата“ на режисьора Слави Димитров. Ще могат да се видят кадри с напусналият ни наскоро стожер на театъра в Бургас Борислав Чакринов.

Организатор на фестивала е Националния филмов център в партньорство с община Бургас. Входът е свободен.