„Клетка за пеперуди“ в Бургас тази събота

На 13 юли 2024 г. от 20:30 часа комичният спектакъл „Клетка за пеперуди“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, под режисурата на проф. Атанас Атанасов ще гостува на сцената в летния театър в Бургас. Пиесата на французина Жан Поаре с оригинално заглавие „Клетка за луди” е създадена още през 1973 г., когато пожънва небивал успех. Следват постановки на множество световни сцени, адаптация за игрален филм, награди „Златен глобус” и „Сезар”. Най-голяма популярност сюжетът придобива в американската филмова версия „Клетка за птици” от 1996 г. с Робин Уилямс и Нейтън Лейн.

В постановката на „Клетка за пеперуди“, чиято премиера беше през есента на 2022 г., известният актьор и режисьор проф. Атанас Атанасов за втори път работи с варненската трупа след успеха на „Любовникът от Бар“. Той веднага вижда в главните роли Симеон Лютаков и Стоян Радев и поставя артистичния тандем в образите на колоритната гей двойка Жорж и Албин – единият е собственик на нощен клуб, а другият е звездата на вариететната програма в клуба.

Когато синът на Жорж (в ролята e Недялко Стефанов) обявява, че възнамерява да се ожени за дъщерята на консервативен политик, сблъсъкът между двата свята е неизбежен и поражда върволица от комични ситуации. Ексцентричността, диалозите, танците, пайетите и перата на сцената на моменти напомнят за героите на Алмодовар, а зрителите са запленени от брилянтния хумор и дълбочината на историята. Смешното и абсурдното са преплетени със сериозните въпроси за предразсъдъците, правото на избор и лицето ни пред света. В шарената сценична бъркотия участват и Гергана Арнаудова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова/ Сияна Начева, Пламен Димитров, Миглена Везирова, Станислав Кондов, Константин Соколов, Велизар Емануилов, Свилен Стоянов, Роберт Ваханян, Нейчо Петров – Реджи.

Преводът на пиесата е дело на Иван Панев, сценографията и пищните костюми са на Петя Стойкова, актьорите пеят под напътствията на вокалния педагог Петя Диманова, а хореографията е на Александър Манджуков.