КНСБ подкрепя учителите

От КНСБ застават зад учителите, за да могат да бъдат защитени техните права на достоен труд. Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров по повод публикувания списък на учители, подписали се против промените в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), свързани с пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училище.

Според Димитров информацията в училищата трябва да бъде дозирана и поднасяна по определен план. Той изтъкна, че традиционните ценности трябва да бъдат пазени, защото училището е последното място, на което да се развива пропаганда. Според Димитров обаче в училищната програма в момента няма нещо, което този закон забранява.

Правото на самоопределение, на свой глас и позиция, има всеки един в демократичния свят. Аз лично и цялото ръководство на КНСБ, и всички наши синдикални структури заставаме зад правото на всеки един да не бъде дискриминиран и по никакъв начин да не бъде преследван с каквито и да е списъци, заплахи, вербални или по какъвто и да е начин. Нашите офиси са отворени. Всеки един от тези учители може да дойде при нас и да получи правна и всякаква друга закрила, в това число и да предяви съответните претенции към тези, които го заплашват и по някакъв начин дискриминират, отбеляза Димитров.

Окръжната прокуратура във Варна на 22 август 2024 г. се самосезира заради публикуването на списък с имена на учители, обявили се срещу новоприетата поправка в ЗПУО. Поправката е свързана със забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.