Кой отне олимпийската титла на Стилияна Николова(?)

Олимпийските игри в Париж 2024 г. вече са история. Събитие, което очаквахме с нетърпение и с една непоклатима сигурност, че олимпийска шампионка в художествената гимнастика ще се каза Стилияна Николова. Вместо това хиляди фенове бяха попарени от отпадането на най-добрата ни гимнастичка на квалификациите, защото беше пределно ясно – Стилияна Николова бе достойната за олимпийското злато.

Има нещо повече от това да си Олимпийска шампионка. Наблюдавам художествена гимнастика от над 40 години, имала съм любимки и не са само сред нашите гимнастички, но такова ЧУДО, като Стилияна Николова никога не съм виждала и това не е само мое мнение.

Напълно нормално е феновете да си имат фаворити, да се различават в мнението си за един или друг състезател, но това не важи за Стилияна Николова. Тя е обичана и нейният талант е признат от всички, които разбират от този спорт. Тя не е просто гимнастичка, тя не е просто европейска шампионка, тя не е просто българско момиче, тя не е просто голямата ни звезда в гимнастиката. Стилияна е нещо много повече и то е трудно да бъде описаното и изразено с думи – тя е харизма, светлина, талант, емоции, стремеж, вдъхновение, а гимнастиката, която твори, излиза извън общоприетите граници. Всички я виждахме на Олимпийския връх, не за да я товарим с очакванията ни, а защото всеки, който я е гледал изпълненията й разбира, че само тя е достойна за него.

Факт е, че две от най-великите гимнастички на планетата – българките Бианка Панова и Мария Петрова, не успяват да изживеят своя звезден час на Олимпийския връх. Но двете тренират и се състезават в едни времена, в които методите на трениране и насърчаване не са от нещата, с които сме могли да се гордеем и ни се вярваше, че са останали далеч в миналото. Липсата на олимпийски медал при Бианка Панова и Мария Петрова по никакъв начин не накърнява образа им на неповторими гимнастички, написали историята на спорта и останали в нея завинаги със своите безспорни спортни качества, принос и уникалност на гимнастиката, която играеха.

Случилото се на 8 август 2024 г. притесни феновете на Стилияна не заради изпадането от финала, а от загриженост за състоянието й. Видно беше, че Стилияна е разтревожена. Защо? На какво се дължи това?

В деня, а и след него очаквахме информация, но такава не беше представена. На фона на сребърното отличие на Боряна Калейн от Федерацията по художествена гимнастика станаха по-смели и обясниха случилото се със Стилияна с липсата на опит.

На 14 август 2024 г. Илияна Раева за втори път си позволи да намекне, че Стилияна не е стабилна на състезания и има „колеблива психика“ и липса на опит. Първото твърдение категорично не се отнася за настоящия сезон, в който Стилияна Николова стана абсолютна европейска шампионка и спечели първия формат на състезанието за европейската купа в т.нар. крос битки, където безапелационно отвя съперничките си, а по-малко от месец преди Олимпиадата завоюва титлата в многобоя при жените на световната „Чалъндж” купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.

Що се отнася до липсата на опит, едва ли това е нещо, в което може да се обвини едно 18-годишно момиче, но пък къде остава историческият опит и реакцията на възрастните в екипа, които имат своите наблюдения? Относно стабилността на психиката в екипа има назначени експертни лица, които придружаваха гимнастичките ни в Париж.

 

Пазете Стилияна

Скъпа Федерация по художествена гимнастика, пазете Стилияна, защото и Вие много добре знаете, че тя е гимнастичка, която се ражда веднъж – никога не е имало такава и може би няма да има. Пазете Стилияна, защото нейните ресурси могат да я изведат на всеки един спортен връх. Пазете Стилияна, защото ние феновете (не само български, целият свят) я обожаваме и много внимателно следим какво се случва, как се развива, какво постига на състезания.

Научили сме всяка нейна мимика на лицето, усмивка, полуусммивка, знаем кога е разстроена, кога е спокойна и няма да простим да се похабяват таланта и вдъхновението й. А Стилияна не изглеждаше добре на старта на Олимпиадата. Само във федерацията знаят защо и този камък остава в тяхната градина, в която място намериха и две психоложки.

Може би истината е, че колебливото в националния отбор по художествена гимнастика е именно психологическата подкрепа на гимнастичките, които бяха подготвени да донесат на България общо три медала (два, от които можеше да са златни).

Не може да не се признае правилността на решението на Федерацията по художествена гимнастика да гласува доверие на Боряна Калейн, чиито резултати от състезания през сезона не бяха убедителни, особено на фона на новоизгрялата звезда в отбора Елвира Краснобаева. Благодарим, Боряна!

 

Евгения Чаушева