Коментари за новото служебно правителство и за изборите

„Не мисля, че президентът проявява някакво особено одобрение към служебния кабинет. По-скоро това е отпушване на процедурата. Ако не беше одобрил този служебен кабинет, кого ще покани за нов служебен премиер?“, коментира социологът Евелина Славкова.

„На тези избори няма да видим голям и сериозен играч. Малки играчи ще се борят да прескочат бариерата от 4%. Може да видим нови малки партии като „Величие“. Ниската избирателна активност води съответно до ниска легитимност на евентуален редовен кабинет“, обясни тя.

Според Първан Симеонов на предстоящите избори партията „Величие“ остава в играта. Но има и друго по думите му. „Борисов излиза на плюс от цялата работа като най-хитър. Пак се очертаха два полюса – Радев и Пеевски. Започна да се заформя фронт против Делян Пеевски и Борисов изчака, изчака, ослуша се, след което застана в много удобна позиция – хем да е казал нещо против Калин Стоянов, хем да даде центристка формула, с която да се развърже възелът. Така всички са на плюс. Лагерът на Пеевски получава нова възможност, лагерът на Радев получава възможност да покаже принципност. Борисов излезе балансьор, даже ПП-ДБ са на плюс, че имат какво да говорят“, посочи социологът Първан Симеонов.

„Ролята на МВР е важна по времето на изборите. Ако МВР влезе с автомобилите в махалите, е едно. Ако не влезе и си затвори очите, е друго. При двата сценария имаме различни резултати на изборите“, подчерта той.

„Няма как да очакваме същите резултати. Има малки формации около бариерата. Те се заявиха на предните избори. Ситуацията в ДПС е интересна. Активността няма да е висока. Това увеличава значението на зависимия вот. Отдавна не са само махалите. На много места кметовете правят изборите. Политиката става все повече теренна работа. Може да се окаже, че корпоративният и купен вот е нормалното. Политиката става все по-прагматична“, каза още Симеонов.