Комплексът „Камчия“ не е българска собственост

Статутът на Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ е уреден с международен договор между на Република България и Руската федерация. Комплексът не е собственост на българската държава и не е с предоставени права на управление от страна на Министерството на външните работи. Това обяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов от ГЕРБ-СДС относно собствеността на комплекса.

Главчев посочи, че в качеството си на министър на външните работи споделя изцяло казаното в изложението към въпроса на Христов, че в радикално променената геополитическа ситуация след началото на пълномащабна война на Русия срещу Украйна, въпросът за статута на Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“ буди напълно основателна загриженост. Министерството на външните работи е имало повод да изрази своята позиция, че казусът със собствеността на комплекса попада отвъд функционалната компетентност на Министерство на външните работи. Тази принципна позиция остава непроменена, обясни Главчев.

Комплексът край Варна е собственост на българско еднолично търговско дружество с краен собственик правителството на град Москва и възможните бъдещи действия спрямо него, обосновани от съображения, свързани с националната сигурност на нашата страна, се простират отвъд възможностите на Министерството на външните работи и правната рамка на неговата компетентност, каза служебният премиер.