Конкурсът „Непознати улици“ започна за осми път в Бургас

Започна Осмото издание на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“, съобщиха неговите организатори Мария Мутафчиева – вокал и автор на песните на „Мери бойс бенд“, издателска къща „Знаци“ и Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас.

Желаещите да се включат в конкурса могат да изпратят до 31 октомври 2024 г. по три свои стихотворения, от които да посочат едно, което предпочитат и смятат, че ги представя най-добре.

Ще бъдат отличени първите трима в категориите от VII до IX клас и от X до XII клас. Избраните творби ще бъдат публикувани във вестник „Черноморски фар“. Авторите им ще получат грамоти и награди от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и издателска къща „Знаци“, музика и книги от Мария Мутафчиева и „Мери бойс бенд“. Ще имат възможност и лично да прочетат творбите си пред публика на финала през ноември.

 

Началото на конкурса е поставено през 2012-а година, когато Мария Мутафчиева издава ученическите си стихове в книга, носеща името на най-популярната песен на „Мери бойс бенд“ – „Непознати улици“. Скоро след това се появява и идеята за поетичен конкурс за ученици от цялата страна с това име. До Мери в тази идея стоят: Милена Андонова – директор на математическата гимназия в Бургас, и Румяна Емануилиду – журналист и издател. Обединява ги вярата в таланта на младите хора, които и в XXI век създават поезия и споделят своите мисли чрез белия лист със света. Те са и в състава на журито, което ще оценява творбите на участниците в конкурса.