Конференция за Антарктида в София

Посолството на Република Аржентина в България организира на 16 октомври 2024 г. в сградата на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ конференцията “Аржентина и България на Антарктида. Приятелство и синергия, стъпка отвъд границите на сътрудничеството“. Водещ на конференцията ще бъде контраадмирал о.з. Марсело Тарапов, президент на Антарктическата академия в Аржентина.

Българският антарктически институт и Висшето военноморско училище “Никола Йонков Вапцаров“ ще участват в конференцията с доклади на проф. д-р Нешо Чипев и капитан II ранг Николай Данаилов. В края на събитието ще бъде открита фотографската изложба “Аржентина и България на Антарктида. Две истории и едно приятелство“.

Република Аржентина и Република България, консултативни страни по Антарктическия договор, се отличават със своето присъствие и дейности на Антарктида, като винаги се стремят към научно развитие, сътрудничество и мирно използване на „белия континент“. Аржентинското присъствие в Антарктида е непрекъснато в продължение на повече от 120 години, а България развива активна дейност на Антарктида от вече почти 60 години. Стремежът, ангажираността и интереса към Антарктида са довели до укрепване на почти вековните двустранни отношения между двете страни, прераснали в силно приятелство, отбелязват от екипа на БАИ.