Космически юбилеи на България

Институтът за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (ИКИТ – БАН) тържествено отбеляза своята 55-та годишнина, заедно с 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 20-годишнината на Международната научна сесия “Космос – Екология – Сигурност“. Годишнините бяха отбелязани с тържествена юбилейна сесия-събрание, която се състоя в сградата на Българската академия на науките, в зала “Проф. Марин Дринов“.

Събитието се провежда под егидата на президента на Република България Румен Радев.

В честването участваха първият български космонавт Георги Иванов, Красимир Стоянов, считан за третия български космонавт, дубльор на космонавта Александър Александров, заедно с чуждестранни космонавти. Сред тях бяха Бертелан Фаркаш от Унгария, Владимир Ремек от Чехия и Думитру Пронариу от Румъния. Всички те са работили в програмата “Интеркосмос“, чрез която е осъществен и полетът на Георги Иванов.

На събитието в БАН присъстваха учени от Института по космически изследвания и технологии, членове на БАН, представители на Българската армия, на Военновъздушните сили на Република България, ученици и участници в конференцията “Космос – Екология – Сигурност 2024г.“

Сред присъстващите бяха служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, командирът на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, бившият началник на Военна академия “Г.С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Поздравителен адрес за празника бе прочетен от името на президента Румен Радев. “Решителен е приносът на ИКИТ за успешното участие на България в програмата “Интеркосмос“, по която преди 45 години полетя първият български космонавт Георги Иванов. България стана шестата страна, изпратила човек в Космоса, макар и прекратен преждевременно поради възникнала аварийна ситуация. Този космически полет има уникален принос за по-нататъшното развитие на пилотираните полети в космоса и за преосмисляне на принципите и системите за безопасност на космическите екипажи“, отбелязва в поздравителния си адрес президентът Румен Радев.

Зам.-председателят на БАН  чл.-кор. дтн Стефан Хаджитодоров прочете поздравителен адрес от името на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Преди официалното откриване на тържеството се състоя кратка пресконференция, на която чуждестранните космонавти, заедно с Георги Иванов и Красимир Стоянов, споделиха своя опит и информация за програмата “Интеркосмос‘‘.

Директорът на Института за космически изследвания и технологии проф. д-р Георги Желев,започна своето приветствено слово по повод годишнината с кратка ретроспекция за това как се е развил ИКИТ – БАН през годините от своето създаване през 1969 г.

“През 1972 г. е изстрелян космически прибор “П1” – Прибор 1, когато България заявява своите космически амбиции в овладяването на Космоса. Това ни прави и 18-ата космическа държава в това отношение“, отбеляза проф. Желев. Той обясни, че с полета на първия български космонавт Георги Иванов, а след това и на Александър Александров, България се наредила на шесто място сред страните, изпратили свои космонавти в космическото пространство.

“Аз лично се гордея с това, което са направили колегите преди нас, дали ни тази добра основа, която да надграждаме сега ние, а в бъдеще – надявам се, и младите хора, които виждаме тук“, коментира директорът на ИКИТ – БАН. Той обясни, че в института в момента се работи много по отношение на новите условия на финансиране, за развитие на науката и космическите изследвания.

По думите на проф. Желев, ако преди време финансирането е било централизирано и може би целево, сега то е по-скоро проектно. Той отбеляза, че това не пречи на екипа на ИКИТ да работи почти във всички сфери на космическите изследвания – от дистанционните наблюдения и проучвания на земната повърхност през физиката на Космоса, телемедицината, автоматите и автоматизираните системи за управление, до нанотехнологиите и новите материали. “С тези изследвания ние защитаваме една голяма наукометрия с много публикации, цитируемост, с много проекти, обучени докторанти по различните програми, които поддържаме, много патенти, които защитаваме на национално ниво“, каза директорът на института.

Проф. Желев удостои с плакети Георги Иванов, Красимир Стоянов и Александър Александров, присъстващите чуждестранни космонавти, както и на началника на военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров и председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски в знак на признателност за сътрудничеството и подкрепата.

Първият български космонавт припомни най-важните години в дейността на първите групи по космически изследвания в България. Той разказа интересни факти от подготовката на своя полет и историята на космическата наука в глобален план. “Началото на космическата ера беше открито през 1957 година, на 4 октомври. Тогава е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята, създаден в Съветския съюз от генералния конструктор на космически ракети и спътници Сергей Павлович Корольов“, разказа Георги Иванов.

На събитието бе представен доклад “Академичното участие на ИКИТ – БАН в признаването на България за 18-а космическа държава и по-нататъшното развитие на българската космическа наука“.

След честването на годишнината от създаването на института и от полета на Георги Иванов чл.-кор. Петър Гецов откри 20-ата Международна научна конференция “Космос – Екология – Сигурност“ с доклади на учени от САЩ, Индия, Австрия и Египет. Тя ще се проведе от днес до 25 октомври.