Къщата на маестро Шагунов в Бургас може да се срути

Сградата, в която е живял и творил композиторът Георги Шагунов – автор на „Химна на Независимостта“, тъне в разруха

Къщата в Бургас, в която е живял и творил композиторът Георги Шагунов, е опасна и може всеки момент да се срути. Сградата, в която творил авторът на „Химна на Независимостта“, тъне в разруха, а е паметник на културата в историческата част на града. Тя спешно се нуждае от ремонт, съобщава бТВ.

Къщата, в която Георги Шагунов прекарва 50 години от живота си, може всеки момент да се срути. В нея той създава стотици музикални произведения. Сред тях е и маршът „Един завет“.

Сега в къщата е опасно дори да се стои. Допуснати сме само до вратата, с помощта на охрана. Но и от тук се вижда, че таванът пада.

„Какво ужасно безпаметство! Все едно, че влизам в гробница!“, споделя композиторът Кирил Дончев, който пази спомени от детството си за Шагунов.

„На този балкон му беше последните години любимото място… Ето тук на един стол с халат и с една котка в скута седеше почти цял ден“, спомня си Дончев.

Когато преди три години се връща, трудно намира думи да опише това, което вижда. Гъстите паяжини не могат да скрият разрухата.

„Докато тече цялата организация, за да бъде бургаското гражданство информирано за обявяване Независимостта във Велико Търново…той сяда и написва може би в рамките на час или малко повече този марш“, разказва Данка Георгиева от Държавния архив в Бургас.

Военен капелмайстор, композитор, диригент и педагог, Шагунов ни завещава близо 2000 музикални произведения.

„Шагунов е в центъра на целия музикален живот десетилетия, който се е развивал в Бургас“, отбелязва още Данка Георгиева. За да бъде опазена от бездомници, днес къщата на маестрото е с катинар, и със заковани врати и прозорци.

„Освен покрива е засегната най-вероятно и подовата, цялостно подовата конструкция… В тази връзка предложихме цялостно реставриране и реконструиране на сградата“, обясни арх. Венета Иванова.

Процедурите по съгласуване на ремонта между общината и Министерството на културата са в начален етап.

Музикалното дело на Шагунов привлича и други големи композитори в Бургас, като Филип Кутев и Панчо Владигеров. Има идея след като бъде ремонтирана, сградата да се превърне в Къща на музиката.