Левицата ще е заедно с БСП на изборите

Във вторник, 3 септември 2024 г., предстои подписване коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център, като продължаваме разговорите с част от партиите за уточняване на някои детайли във връзка със съвместното ни явяване на изборите. Това съобщи на брифинг в централата на БСП изпълняващият функциите председател на партията Атанас Зафиров, след вчерашното (1 септември 2024 г.) заседание на Националния съвет. С решение на Националния съвет потвърдихме графика, по който вървим към консолидация на лявото политическо пространство, посочи той.

Днешният пленум го проведохме в условията на тежка политическа обстановка, която дава отражение върху състоянието на политическите сили, коментира Зафиров.

По отношение на решението на Националният съвет на БСП за изключването на Корнелия Нинова от партията, Зафиров подчерта, че решението за това е взето с „категорично мнозинство“. Изключени са още Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

„За да бъде напълно демократично, всички предложения бяха гласувани по отделно. За изключването на Нинова са 105 гласа „за“, 16 „против“ и 4 „въздържал се“, посочи той. „Виждате, че с внушително мнозинство се опровергава спекулацията за липса на кворум и нелегитимни решения“, обясни Зафиров.