Лекарският съюз е против нова наредба

Според лекарския съюз няма гаранция за сигурността на личните данни, ако се осигури достъп до пациентското досие чрез QR код. Достъпът по този начин до пациентското досие е част от предложения за нормативни промени, които вчера бяха публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за едномесечно обществено обсъждане.

От БЛС посочиха, че съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и получаване на достъп до данните за предоставените услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове с двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име, допълват от съсловната организация.

С предложените промени се създава възможност на всеки, който притежава смартфон или таблет, да има мобилен достъп до своето електронно здравно досие чрез активиране на специално потребителско мобилно приложение „еЗдраве”. В съсловната организация смятат за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес, извършван от личните лекари.

БЛС отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредбата за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им.