Лек отзвук за аферите на „Нотариуса”

Отпуски на четирима членове на Съдийската колегия на ВСС провалиха приемането на доклада по случая с Мартин Божанов и заради липсата на кворум кадровият орган на 3 юни 2024 г. не успя да заседава.

В дневния ред бе заложено разглеждането на доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов. На днешното заседание трябваше да бъде гласувано и искането за удължаване на срока на дейността на комисията до 30 септември 2024 г. Следващ опит да разгледа доклада Съдийската колегия ще направи след седмица.

Комисията е взела решение да покани за изслушване на 19 юни 2024 г. Веселин Денков. Също така е приела за сведение доклад от Цветинка Пашкунова – член на Съдийската колегия, относно извършено проучване на материалите по прокурорски преписки на Софийската районна прокуратура във връзка с Божанов.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари 2024 г. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари. В парламента беше създадена временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов. Съдийската и Прокурорската колегия на ВСС също започнаха да се занимават с казуса и с евентуалната връзка на магистрати с Мартин Божанов, като създадоха нарочни комисии.

Ресторантьорът Веселин Денков, който живее с бившата „Мис България” Ивайла Бакалова, разказа пред комисията в парламента как е бил изнудван да плати 100 000 лева, за да не се превърне от свидетел в обвиняем. Бизнесменът обяви пред народните представители, че след като е отказал да плати, в крайна сметка се е оказал подведен под наказателна отговорност за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство и пришит към организирана престъпна група за лихварство.

„Един от пратениците на спецпрокуратурата ми каза, че ако не платя, ще бъде крайно лошо за мен, защото вече са си разпределили парите”, каза Денков на заседанието на комисията през февруари 2024 г. „Всички, които идваха, казваха, че идват по поръчение на специализираната прокуратура”. Това е ставало между 2016-а и 2020-а година, уточни той периода. Денков добави, че по-късно, вече след 2020 г., е научил, че става дума за Иван Гешев и Франтишек Петров, които тогава бяха в спецпрокуратурата. Денков обясни, че два дни, след като е подал сигнал за изнудване до Сотир Цацаров, е бил арестуван.