Лек спад в безработицата у нас

Регистрираната безработица в страната през април е 5,7%, сочи статистиката на Агенция по заетостта (АЗ). От ведомството отчитат намаление с 0,1 процентни пункта* спрямо предходния март. Броят на регистрираните безработни граждани е общо 161 049, което е понижение с 2586 души.

Има увеличение на започналите работа – през април  те са били 16 263, което е с 2031 лица повече спрямо предходния месец. Работа с подкрепата на бюрата по труда са намерили и 287 пенсионери, учащи и заети.

През април са регистрирани нови 22 159 безработни лица в бюрата по труда. Увеличава се броят и на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар – през април те са 15 636 при 14 706 през предходния месец.

Най-много са свободните работни места в сферата на преработващата промишленост, търговията, хотелиерство и ресторантьорство, държавното управление, административните и спомагателните дейности и строителството. Най-търсени от бизнеса през април са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в селското, горското и рибното стопанство; продавачи и други.

Тази седмица се състоя конференцията „Стратегии за успешно активиране – настояще и бъдеще“, на която бе посочено, че Агенцията по заетостта и социалното министерство ще продължат усилията за идентифициране на гражданите, които нито работят, нито учат, за да бъдат активирани на пазара на труда и да се използва техният потенциал.

 

* Има съществена разлика между  процент и процентен пункт. В процентни пунктове се измерва разликата между отделни стойности на даден индикатор, измерван в проценти. Например при увеличение на нивото на безработица от 5% на 10%, казваме че има ръст от 5 процентни пункта. Измерено в проценти същото това увеличение е 100%.