Лилито отпада? Ще има ли Бургас евродепутат?

 Лиляна Павлова не може да е евродепутат, тъй като е член на националния парламент и е в нарушение на Решение (EС, Евратом) 2018/994 на Съвета от 13 юли 2018 г.

Бургас може да има евродепутат. След като Мария Габриел се откаже от мястото си в Европейския парламент, право да представлява България ще добие Лиляна Павлова. Според Акта за избиране на членове на Европарламента и изменението му, тя не може да е евродепутат, тъй като е член на националния парламент, коментира във Фейсбук бившата съдия Румяна Ченалова..
„Съгласно Решение (EС, Евратом) 2018/994 на Съвета от 13 юли 2018 г. за изменение на Акта за избирането на членове на Европейския парламент чрез всеобщи преки избори, един от случаите на НЕСЪВМЕСТИМОСТ е когато член на Европейският парламент е депутат в националния парламент. Тези обстоятелства се проверяват, вкл. се решават възникнали спорове във връзка с проведените евроизбори на ПЪРВАТА СЕСИЯ на ЕП“, коментира Ченалова..
„ТОВА Е ПРИЧИНАТА за отказ на избраните в проведените евроизбори български кандидати -Пеевски, Карадайъ и др. За да бъдат евродепутати трябва да се откажат от местата си в НС на Р. България“, обясни тя.
„От друга страна, предвид сигналите за нарушения при евроизборите е възможно ЕП при преценката на пълномощията им да приеме, че съществуват пороци, които водят до недействителност. Т.е. може от два стола да останат без привилегии и имунитет“, предупреди бившата съдийка.
„Друг е въпроса дали изобщо могат да се кандидатират. Подобни случаи са били предмет на обсъждане от Европейският съд по правата на човека“, добавя тя.