Литературен фестивал, организиран от център „Алеф”

С изложба, прожекция и кино уъркшоп ще бъде започне програмата в първия ден от Международния литературен ученически фестивал „Приятелството смисъл и спасение” (31 май – 2 юни 2024 г.), който Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира за трета поредна година. Във фестивала са поканени да участват тридесетте номинирани финалисти в Единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Двадесет от тях са от България, а останалите 10 – от чужбина. Те са избрани измежду над 300 млади автори от България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния и Франция, които взеха участие в надпреварата.

В първия фестивален ден ще бъде открита изложбата „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи”, следвана от лекция на нейния автор, историкът доц. д-р Ангел Джонев. По-късно участниците и публиката ще могат да гледат прожекция на късометражния игрален филм „Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от център „Алеф”, както и да се включат в кино уъркшоп, воден от проф. Иван Ничев.

Фестивалните дни ще бъдат посветени още на литературни четения, работилници и практически занимания, водени от популярни писатели, като Георги Бърдаров, Румен Леонидов, американския писател Доминик Карильо, представителя на музея „Полин“ във Варшава Елжбиета Граб и Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в университета на Букурещ, Румъния.

Кулминация в програмата ще бъде обявяването на победителите в 11-то издание на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на официална церемония в Културен дом НХК на 1 юни 2024 г.. Творбите на отличените автори ще бъдат събрани в сборник, който се очаква да излезе от печат в следващите месеци.