Литературно четене в амфитеатъра на КТК „Ченгене скеле“

На 21 септември 2024 г. от 10 ч. в амфитеатъра на КТК „Ченгене скеле“ ще се проведе литературно четене на фрагменти от книгата на Юлиуш Словацки „Кордиан”. Юлиуш Словацки е полски поет и драматург. Наред с Адам Мицкевич и Зигмунт Крашински, той е смятан за един от основните представители на романтизма в полската литература.

В четенето ще участват представители на Полското консулство, дипломати, както и деца, учители, и членове на бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“, който е организатор на събитието.

„Кордиан“ на Словацки е написан през 1833 г. и е публикуван в Париж една година след завършването му, първоначално анонимно. Творбата се смята за опит за полемика с Адам Мицкевич, а също така е опит за примиряване със събитията от 1830 г.* Драматичнният фокус тук е младият поет – Кордиан, който от мечтател се превръща в патриотичен конспиратор.

Литературното четене се провежда за втора поредна година и е част от проекта „Литературно четене и грил с полски песни“. Миналогодишното литературно четене се проведе на 21 септември в амфитеатъра на остров „Св. Анастасия“, където бяха прочетени фрагменти от книгата на Елиза Ожешкова „Над Неман”. Четенето беше част от проекта „България и Полша ръка за ръка”, а филмът „Изборът”, който е съществена част от него бе излъчен в конферентната зала на КТК „Ченгене скеле“ същия ден.

Полското народното литературно четене е свързано с поезията на великия полски писател и революционер Адам Мицкиевич, в частност произведението му „Балади и романси”, издадено преди 200 години. То поставя началото на епохата на романтизма в Полша, която е внедрена в биографията на всеки един полски патриот, борещ се за суверенитета на страната си.

 

*Полското въстание от 1830 – 1831 година е конфликт между Руската империя и свързаното в персонална уния с нея Полско кралство. Започнало като локален бунт срещу руския управител във Варшава на 29 ноември 1830, в началото на следващата година то прераства в пълномащабна война, след като Сеймът (полският парламент) обявява руския цар Николай I за свален от полския престол. В началото на бойните действия въстаниците печелят редица успехи, но социалните и политически разногласия помежду им помагат на царската армия да спечели пълна победа през октомври 1831 година.