„Малка книжка за здравето” в Бургас

В четвъртък, 30 май 2024 г., от 16:30 часа в конферентната зала на Регионалната библиотека „Пейо Яворов” ще бъдат представени книжки, посветени на здравето. Те са изработени от деца, ползватели на социални услуги, като част от дейностите за здравна превенция на общинската дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики”.

„Малка книжка за здравето” съдържа рисунки, апликации и текст в разказ или стих, посветени на здравето. Книжките са изработени от деца и подрастващи в зависимост от възрастта и техните умения от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Център за социална рехабилитация и интеграция, Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец”, Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца и/или пълнолетни лица с увреждания, Дневен център за деца и/или младежи с множествени увреждания в Приморски парк и Резидентна грижа за деца в риск  „Ронкали”.

Книжките представят вижданията, знанията на децата за това какво включва понятието –„здраве“. Хранене, спортуване, дневен режим, опазване на природата и връзката им със земята, посещение при лекар и др.

Целта е да се отвори пространство, където децата и подрастващите да развият качества и умения, обогатяващи общуването помежду им, да се провокира и стимулира тяхното въображение и творчество чрез изкуството, да осъзнаят, че доброто здраве е ключът към успехите в училище и намалява риска от придобиване на социално значимите заболявания, като затлъстяване, диабет, хипертония.