МВР продължава да мрънка за Нотариуса

Двама полицаи са били отстранени от работа защото са охранявали частния клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, съобщиха по БНТ като се позова на свои източници. Министерството на вътрешните работи проверява дали има и други униформени, които са били охрана на клуба.

Съобщението на министерството дойде няколко дни след като Антикорупционният фонд разпространи снимки на конкретни полицаи, които са се снимали около „СС клуб” и край автомобила на Нотариуса. „Във връзка с разпространени в медийното пространство снимки на лица, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти, министърът на вътрешните работи вече е разпоредил извършването на проверка”, се казва в съобщението на МВР.

В него още се обяснява и че още през 2021 г. Инспекторатът на МВР е потвърдил „осъществяван престой на служебни полицейски автомобили” в близост до другия ресторант на заподозрян за корупционни практики в Спецсъда – „Осемте джуджета” на Петьо Еврото. „Престоят” на патрулките там е продължил цели три години – нещо, което свидетели потвърждават в района на ул. „Шандор Петьофи“.

Реакцията от министерството на Калин Стоянов идва след множество подкани от страна на Антикорупционния фонд да изнесе публична информация за връзките на МВР с криминално проявения Божанов.

Два месеца след разстрела на Нотариуса също още не ясно дали той е бил таен сътрудник на МВР. Въпреки, че е бил подсъдим за измами Мартин Божанов – Нотариуса се е ползвал с невъобразими привилегии пред очите на МВР, съда и прокуратурата. Твърди се, че е шофирал автомобил със синя сигнална лампа, влизал е необезпокояван в паркинга на Специализирания съд и прокуратура и е управлявал частен клуб с ексклузивен достъп за магистрати, който е охраняван от униформени полицаи и патрулни коли на СДВР в продължение на години.