МВФ с песимизъм за приемането у нас на еврото в началото на 2025 г.

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в България изрази съмнения дали страната ще постигне нужното ниво на инфлация за приемане в еврозоната от 1 януари 2025 г. Според техните анализи, ако Бюджет 2024 бъде изпълнен във вида, в който е разписан, това ще доведе до повишен инфлационен натиск. Това стана ясно от изказването на ръководителя на мисията на МВФ у нас Жан-Франсоа Дофен пред депутатите от Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Дофен посочи, че към момента всички количествени показатели за приемане в еврозоната са изпълнени, с изключение на инфлационния критерий. Той отбеляза, че по отношение както на публичния, така и на частния сектор, за присъединяване към еврозоната нещата са в много напреднал етап на развитие, но остава въпросът с инфлацията.

Той е на мнение, че макар че тя се забавя, критерият е относителен и се измества в съпоставка с инфлацията на другите държави членки. Ако България продължи да следва разумна икономическа и фискална политика, е реалистично, че през 2025 г. страната ще покрие и критерия за инфлация, каза Дофен, като не се ангажира с мнение дали това ще се случи до 1 януари 2025 г.

Според прогнозите на МВФ икономическият растеж на БВП на България за 2024 г. ще бъде до 2,7% – 2,75%. В частност според МВФ е правилна политика това, че чрез Бюджет 2024 г. властта се опитва да повиши социалните разходи и инвестициите, което е добре от гледна точка на растежа в дългосрочен план. Проблемът е, че не се забелязват реформи, които да повишат приходите в държавната хазна в дългосрочен план.