Мерки срещу насилието над медици

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха Проекторешение за предприемане на необходимите мерки и действия за предотвратяване и противодействие на насилието над медицинските специалисти. Проекторешението е внесено от Георги Георгиев и група народни представители.

В документа се предлага да се организират обучения на медицинските специалисти, за да могат да разпознават потенциално агресивни пациенти или техни придружители, създаване на електронна система за съобщаване на случаи на агресия, осигуряване на допълнителни паник бутони на работещи в рискови райони и др.  Към момента МЗ е осигурило за всички центрове за спешна медицинска помощ в страната 772 броя паник бутони с цел своевременно съобщаване на случаи за насилие.

Представителите на съсловните организации на лекарите, на лекарите по дентална медицина, на фармацевтите и на професионалистите по здравни грижи изразиха категоричната си подкрепа към проекторешението. Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов призова и фармацевтите да бъдат включени в предвидените мерки, с които се цели превенция и недопускане на насилие.