Миден и Етно уикенд в Бургас

Тази година един от най-популярните и „вкусни“ тематични уикенди се завръща в Бургас от 21 до 23 юни 2024 г. Той ще бъде съпроводен със събития, посветени на Еньовден. Не пропускайте Миден и Етно уикенд тази седмица в морския град! От петък до неделя различни ресторанти ще ни изкушават със специални рецепти, с които ще покажат майсторски умения в готвенето на морски дарове. Без значение в каква форма ги обичате и дали перфектната комбинация за вас е с чаша ароматно вино или халба ледена бира – вашето място е в Бургас!

Ето кои заведения ще се включат в кулинарния маратон: ресторант „Златна рибка“, Pescadito, Crazy Family, ресторант „100 години назад“ на остров Света Анастасия, ресторантът в КТК „Ченгене скеле“, ресторант „Чиплаков“, Fish bar Fly и други.

Освен изкушаващ, уикендът в Бургас ще бъде и изпълнен с много цветни събития и ритуали. От 22 до 24 юни остров Света Анастасия ви очаква за поредното издание на най-вълшебния фестивал „Биле Фест 2024”! Той ще бъде част и от тематичния Миден и Етно уикенд в Бургас. И тази година различни изложители ще представят своя продукция в рамките на събитието. На острова ще можете да откриете красиво бижу за подарък или да изберете между ароматни масла, да опитате продукция на местни производители. Всичко това и още изненади ще ви очакват на арт базара на открито. Събитието няма да мине и без традиционните миди на тенекия на плажа, които ще ни върнат детските спомени.

На 22 юни (събота), от 11 ч., всички посетители на острова ще съпреживеят ритуала „Еньова булка“, пресъздаден от СФА „Китка“, с художествен ръководител Мария Маркова-Халачева. В духа на Еньовден ще бъде сплетен специален венец от билки – Еньовденски венец за здраве.

На 23 юни (неделя), от 11 ч., Люляковските баби ще приготвят пред вас традиционен български сладкиш, наречен „Кишкек“. Отново в неделя ви очаква празнична хоротека с клуб „“Миладина“ и Вечер на българското хоро. В 18 ч. ще бъде отпътуването към острова, в 19 ч. – начало на събитието, и в 21:30 ч. – отпътуване към Бургас.

На 24 юни (понеделник), от 11.00 ч., ансамбъл „Странджа“ ще представят въздействащ танцов спектакъл, посветен на фолклорната магия. Запазете своето място на борда, за да бъдете част от „Биле Фест 2024“ – телефон 0882 004 124, както и на reservations@gotoburgas.com.

Билети онлайн можете да закупите тук: https://events.gotoburgas.com/bg/e17284-bilefest2024-trip, както и в Туристически информационен център „Часовника“ и от Магазия 1.

Етнографски музей – Бургас, е другата задължителна локация през този уикенд. Инициативите там привличат като магнит и чуждестранните туристи, които имат възможност да се запознаят с българския фолклор и мистика. Началото на Етно уикенда ще започне още на 21 юни 2024 година (петък) в 17:30 часа с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“.

В събота, от 11 часа, в двора на Етнографската експозиция ще бъде представен обичаят „Еньова буля“. На 23 юни (неделя), от 10:30 часа, в Етнокухнята на РИМ – Бургас на улица „Славянска“ 69 Антоанета Станчева ще сготви тюрлюгювеч в глинен съд, на бавен огън.

На самия Еньовден – 24 юни (понеделник) от 10 часа ще заплетем големия музеен Еньовски венец от седемдесет и седем билки и половина. В зеления двор, в сърцето на Бургас, можете да се насладите и на освежаващи напитки и вкусни предложения от Етно кафенето.