Милен Керемедчиев – „В САЩ има сблъсък на идеи, а не личностен конфликт”

След атентата срещу президента Доналд Тръмп потърсихме мнението на Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и политолог. Ето какво констатира той.

„След този опита за убийство на Тръмп пропастта на разделението между републиканци и демократи достигна своя връх. И не е преувеличено да се предположи, че ако този атентат беше успял, това щеше да доведе до гражданска война в САЩ. Факт е, че около 100 милиона американци, поддръжници на Тръмп, вярват, че били откраднати изборите през 2020 година, когато Байдън спечели, и атентатът потвърди техните подозрения, че демократите ще използват всички методи, за да спрат Тръмп в следващите месеци.

В резултат на неуспешния атентат Америка избягна настъпването на много кръвопролитни времена. Оттук нататък със сигурност щабът на Тръмп ще използва максимално инцидента, за да си трупат политически дивиденти.

Всъщност основният проблем е не толкова разделението между демократи и републиканци и между млади и стари, тъй като в момента. Основната линия на разделение в обществото е между американците, които смятат, че Съединените щати, като водеща държава в света, през годините са били системно отслабвани външно- и вътрешнополитически, също и военно, и тези, според които САЩ трябва да продължи да признава новите реалности в света, да бъде мултикултурна, мултиетническа, мултирелигиозна и да продължава да бъде отворена за всеки, който търси бъдеще там.

Видно е, че тук се сблъскват две основни идеи, които не си повлияват нито от раса, нито от възраст, нито от пол, а става дума за това как американците виждат бъдещето на своята страна. Това, което предлага Тръмп, категорично се отличава от онова, което предлагат демократите и Байдън, така че в момента имаме сблъсък между идеи, а не личностен сблъсък между двама души.

Лошото е това, че който и да спечели изборите, това разделение няма да изчезне, няма да зарасне тази рана, защото това наистина е сблъсък на виждания как да живеят американците и за това как страната им да изглежда в очите на света.

А що се касае до самият опит за атентат, това според мен бетонира победата на Тръмп на предстоящите избори. Много е интересно как ще реагират демократите в тази ситуация, но в следващият дебат между Тръмп и Байдън, който се очаква септември, със сигурност ще бъде основна темата за свободата на носенето на оръжие, за използването му, за носенето свободно в определени щати, за убийствата, които са извършени с огнестрелно оръжие, и тази тема в един момент може би ще стане по-важна в кампанията, отколкото темата за войната в Украйна.”