Министърът ще следи за заплатите в здравеопазването

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева се ангажира да проследи как са разпределени средствата, предвидени за заплати на работещите в центровете за Спешна медицинска помощ, и какви са новите средни размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения по категории персонал. Това съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след среща, която се състоя по-рано днес, 4 юни 2024 г. с ръководството на синдикат „Защита“.

След това се предвижда д-р Кондева да се срещне с всички директори на центровете за Спешна медицинска помощ в страната, за да намерят решение за възникнали казуси при формиране на новите работни заплати.

С Постановление на Министерския съвет от 3 април 2024 г. са отпуснати допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на персонала в администрациите на всички здравни заведения в системата. На 29 април бяха одобрени допълнителните разходи в размер на 29 083 010 лв., разпределени по области на политики и бюджетни програми. От тях средствата за центровете за Спешна помощ са 13 357 367,00 лв., включително за основна заплата, клас „Прослужено време“, осигурителни вноски, допълнителни възнаграждения за нощен труд и официални празници. Средствата са за всички 7227 щатни бройки в системата на центровете за Спешна помощ, допълниха от пресслужбата.