Министър Саня Божиновска изпадна в неловка ситуация

Министърът на енергетиката на Северна Македония Саня Божиновска обяви, че е подала молба за освобождаване от българското си гражданство на 14 септември 2023 г. С това тя смята, че автоматично вече не е гражданин на България, а само на Северна Македония и Чехия.

Твърденията на македонската преса и екипа на министъра бяха опровергани от източници в българското Министерство на правосъдието. Съгласно приетата не само у нас процедура подаването на молба за освобождаване от българско гражданство НЕ води до автоматично завършване на процеса. Това става чрез специален указ и се отнася както за настоящи български граждани, родени в чужбина, така и за българи, които са родени на територията на днешна България.

Факт е, че за конкретното лице (Божиновска) не е издаван указ за освобождаване от гражданство. Издаването на такъв указ се извършва след обстойна проверка за всякакъв вид задължения на подателя на молбата. Проверката, включително данъчна и имотна, се отнася за всички държави, където е пребивавало лицето. Компетентните институции проверяват включително и за евентуални наказателни производства.

Обяснението на Божиновска е следното: „Това е точната и прецизна истина. Аз съм родена в Скопие, аз съм македонка и винаги ще бъда македонка. Никой не може и не трябва да оспорва това. Всички останали ехидни коментари, странни въпроси и грешно изтълкувани отговори ще разбера и ще приема като цена на моя скромен и малък политически опит. Не се върнах у дома, за да участвам в политически игри. Върнах се, за да вложа знанията и опита си в енергетиката като специфична и трудна тема. Винаги съм смятала, че личните нападки и конструкции не са добри в нито едно междуличностно отношение. Тези лични нападки няма да ме поколебаят в намерението ми да въведа ред в тази област, която през последните години е в хаос и пълна престъпност“, написа Божиновска във Фейсбук.

През юни тази година стана ясно, че тя е управлявала фирма в Хърватия с български паспорт. На въпрос дали ще покаже пред обществото документ, потвърждаващ, че вече не е българска гражданка, Божиновска отклони въпроса и посочи, че „ще трябва да се консултира с адвокатите“.

Запитана повторно дали все още притежава български паспорт, тя заяви: „Въпросът е неотносим към темата на пресконференцията. Имам македонско и чешко гражданство. Имам и македонски, и чешки паспорт. Ще трябва да се консултирам с юристите по този въпрос. Проведоха тази процедура много отдавна.“

Същия отговор Божиновска даде и на питане дали „все още има българско самосъзнание“: „Това бяха изявления, които сега не си спомням. Беше много отдавна. Аз не съм ръководила процеса, управляваше се от адвокатска кантора.“

 

Законът за българско гражданство е основният закон, който регламентира условията за получаване на българско гражданство. Много от разпоредбите на Закон за чужденците в Република България имат голямо значение за придобиване на българско гражданство. Като цяло тези два закона вървят „ръка за ръка“ и трябва да се прилагат заедно.

Българско гражданство се получава:

– по натурализация;

– чрез инвестиции в България;

– по рождение;

– по произход, като поне един от родителите на кандидата да е български гражданин;

– за специални заслуги пред българската държава в областта на социалната сфера, икономиката, науката, технологиите, културата и спорта.

Не е известно по коя от тези точки госпожа Божиновска е получила българския си паспорт, който сега захвърля.