„Мини Шенген” е недопустим

Няма нужда да се търсят полуевропейски решения като „Мини Шенген”. Това заяви евродепутатът Ева Майдел. Според нея би било много трудно България да се бори за пълноправно членство в Шенген с нестабилен кабинет.

„Най-важно в момента е България да се съсредоточи да убеди Австрия, че трябва да влезе в Шенген и по суша. Знам, че в Австрия има вътрешнополитическа ситуация и че тази тема е част от тяхната предизборна кампания. Точно затова е добре да не губим време и да убедим останалите страни в ЕС, че каквото и да се случва в Австрия, България и Румъния не могат да бъдат заложници на тяхната вътрешнополитическа ситуация”, каза още Ева Майдел. Преди броени дни тя посети Букурещ и участва в конгреса на Европейската народна партия в румънската столица.

Шенген не е просто отваряне на граници. Това е единна система, в която се очаква всички държави да прилагат едни и същи стандарти. И затова резултатът е, че няма значение един гражданин на чия територия всъщност физически се намира. Да, физически ние виждаме от Шенген само премахването на граничния контрол, но зад това стоят много по-сложни процедури. Точно затова всеки, който истински разбира как работи тази система, не би правил подобни предложения като това за „Мини Шенген”. Важно е как можем да постигаме общи решения в ЕС и как работим за това.

 

Ева Константинова Майдел (по баща Паунова) е български политик от партията ГЕРБ. През 2005 година завършва Частна езикова гимназия „Професор доктор Васил Златарски”. През 2008 г. получава бакалавърска степен по международни отношения в университета „Джон Кабот” в Рим. От 2009 г. е политически секретар на евродепутатката от ГЕРБ Илиана Иванова, от 2012 г. работи за групата на ГЕРБ в Европейския парламент, а през 2014 година е избрана за евродепутат. Към края на 2017 г. е избрана за президент на най-голямата европейска организация – Европейско движение.