Митрополит Николай: „И наум не ви идва кой ще е следващият патриарх”

„Аз няма да съм патриарх. Това мога да заявя, а кой ще е патриарх и наум не ви идва”, каза пред журналисти в Бургас пловдивският митрополит Николай. Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския избирателен църковен събор.

В неделя, 2 юни 2024 г., митрополит Николай бе в морския град, където участва в тържествена церемония по посрещането на новия Сливенски митрополит Арсений, който изнесе първата си служба в Бургас. „Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия“, заяви и митрополит Арсений.

Иносказателно все пак митрополит Николай даде подсказка кой ще е следващият Българският патриарх, назовавайки в съвсем друг съдържателен смисъл името на Русенския митрополит Наум, който е един от тримата, сред които ще бъде избран новият предстоятел на Българската православна църква. Дали това е негово лично мнение и желание, или отразява нагласата на Светия Сннод, това ще се разбере на 30 юни 2024 г.