Множество значими събития в Бургас през тази година

Бургас ще бъде домакин най-мащабното в света състезание за проектиране и изграждане на водородни автомобили Horizon Hydrogen Grand Prix. Състезанието е предвидено за месец юни тази година в спортна зала „Бойчо Брънзов”. Очаква се над 300 отбора от 4 континента да се състезават за шанс да стигнат до световния финал, който ще се проведе в Лос Анджелис през септември.

В страницата си във „Фейсбук” кметът на община Бургас Димитър Николов информира, че тази година Бургас ще приеме още значими събития, като Български географски фестивал на 27 – 28 април в Конгресния център, Финала на Националната студентска олимпиада по математика на 18 – 19 май, най-голямото събитие в сферата на иновативното и модерно образование Junior Achievement на 1 – 2 юни в Експоцентър „Флора Бургас”.

Първото пък издание на Международната олимпиада в изкуствения интелект – IOAI (International Olympiad in Artificial Intelligence), е планирано да се проведе в Бургас от 9 до 15 август. Новаторското събитие ще срещне в оспорвана надпревара най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект. Освен състезателите в Бургас ще дойдат и представители на водещи университети от цял свят, които ще демонстрират последните постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на изкуствения интелект.

Припомняме, че на 20 април Бургас ще бъде домакин на Фестивала на роботиката FIRST LEGO League Challenge с участие на ученици и отбори от цялата страна. Събитието ще се проведе в сградата на Бургаския свободен университет. Освен състезанието с роботи събитието ще включва и изложбена част, в която ще участват школи, лаборатории и различни организации из страната, които специализират в света на роботиката.