Може ли децата на матушката да не бъркат в кацата с мед на татко им Борисов

Иво Инджев

В телевизионно рандеву в петък вечер в БНТ премиерът Борсов се закани да действа “много брутално” след изборите спрямо “тарикатите” в своето обкръжение, които са се облажили от властта. Потенциално бруталният Борисов  открои като обект на тази планирана бруталност своя довчерашен събрат Цветан Цветанов. Понижи го в “дете”.

Цветанов му бил (като) дете, но бръкнал в кацата с мед с лъжица от катран. Кой му е майката, не каза. Защото е явно е извънбрачно, а в консервираната по руски ортодоксален образец България това се смята за соросоидна ( т.е. еврейска) срамотия. Не стана ясно и какво толкова необичайно има едно дете да бърка в кацата с меда, която не е обезопасена срещу подобно изкушение. 

“И ти ли брате”, струеше мъка от тази закана на Цезар от Банкя, където той се закле да живее до края на дните си ( почти като неговия събрат Първанов, който след скандала с мезонетите му се закле да си живее в панелката до ромския квартал “Факултета” в София). А че живее и ще живее до края на дните си само в Банкя произтичало от това, че  бил дете от народа ( за разлика от нас, които сме деца на международното положение, сигурно).  

Много детско стана това снишаване и оправдаване в стил “ обещавам повече да не правим така”. Макар че пишещият тези редове си спомня как в предаването “ В десетката” “малкият Борисов” ( така се самоопределяше тогава спрямо Царя или един Иван Костов, да речем) обещаваше да не влиза в целофана с изпражнението, каквато била политиката, според него. 

Как от гербери се прави цяла каца с мед, бруталният Борисов знае най-добре. Но съжали, че не се е оказал добър охранител на меда. Прие като собствена вина, че в него бъркат ( с лъжицата от катран ) други, вместо той да раздава порциите му както сам реши. Яд го е, смръщи вежди той. Но не защото е подбрал лично такова лакомо обкръжение, а че не му е ходил на гости. Ако беше посещавал къщите му, обясни самокритично ядния премиер, щял да забележи ( че са крадени) и да предотврати скандалите. Щото сигурно го пише някъде на таваните като в онзи разказ на Елин Пелин за лакомия гост и горещата тиква.

Борисов отново се изяви като строгия баща, който наказва провинилите се деца, готов и за прошка, но само ако я заслужат като му спечелят и тези избори. Ако ги загубят няма да е виновен той. Явно затова и няма да подава оставка.

С това обещание той развърза треперещите пред алтернативата му ръце, готови за пореден път да пуснат в урната бюлетина за него от страх, че в противен случай помагат на комунистите. Пак за тях той изпя приспивна американска песничка с обещания. Децата му в дясно и центъра ( защото той пак не можа да обясни ГЕРБ дали е само дясна или само център, била и двете едновременно) получиха обещание да си получат играчките Ф 16, ако са все така послушни. А някой ден и американски газ ще им пусне. Само да му гласуват.

Американският газ и Ф 16 са пожелателни залъгалки за децата на Борисов в дясно и центъра ( на неговото внимание преди изборите) на фона на суровите десетилетни монополни реалности със съветските ни оръжия и руския газ, срещу чието допълнително потичане по руско-турския поток онзи ден Вашингтон се обяви официално. Случайно ли беше, че малко преди това съобщение Борисов “изпреварващо” се размърда да обещава отново първа комка…пардон – копка за интерконектор с Гърция, по който да стане възможен преносът на все по-евтиния американски втечнен газ за Европа?

Щеше да бъде полезно БНТ да попита това, но не бива да бъдем максималисти по отношение на нашите журналисти, които той на практика похвали с достойното 111-то място по свобода на словото в света, благодарейки на журналистиката за съдействието й (при разкриването на битово-политическите скандали ). 

Инак, ако го питаха за това продължаващо през всичките му мандати престъпление,  той трябваше да поеме вината и за рекордно закъснялото превъоръжаване на армията по натовски стандарти. Нали е за мир в Черно море ( т.е. за все по-безнаказано руско милитаризиране на региона), това явно не е приоритет на НАТОварената му ( със самохвалство) програма. Тя не му позволява да забележи скандала с неспособните да летят съветски хеликоптери Ми 17 и символичното прекъсване по тази причина на стародавната традиция една такава съветска бракма  на Гергьовден да вее българското знаме на парада на победата на съветското оръжейно доминиране в България от 75 години насам.

Но от друга страна, ако армията не може да бъде превъоръжена по натовски, то телевизиите определено могат да бъдат преутвърдени по герберски стандарти – в център ляво и с епицентър на внимаването да не се засегне някак руския интерес. Да не е малко постижение!

Борисов обаче сам си ги роди “децата” , т.е. “синовете на лейтенад Шмид”, изпечени мошеници ( по Илф и Петров в “Златния телец”). Поне да беше потвърдил публичната тайна коя им е матушката, че да сподели с нея вината. Обаче не смее да й се пречка. Все пак това си е нейната губерния.

http://ivo.bg

колаж : Автор: Владимир Дойчинов – Ладо