Море от фолклор в Бургас в началото на юни

В рамките на първия Черноморски международен литературен фестивал ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. На 7 юни 2024 г. от 20 часа на сцената на Летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 танцьори, музиканти и екип!

Зрителите ще се насладят на премиерни за Бургас музикални и танцови изпълнения под постоянния съпровод на фолклорния и симфоничния оркестър.

На 7 и 8 юни 2024 г. пък, на откритата сцена „Охлюва” от 18 ч., ще се проведе и V Международен детски музикално танцово фестивал „Велека фест”. В него ще участват деца от 4 до 15 години.

За всички приятели и любители на българския фолклор в морския бряг се завръща Деветото национално издание на „Хоро край лазурния бряг” – Бургас 2024. Тази година фестивалът ще се проведе на 8 юни (събота) на  площад „Тройката“. В 16 ч. ще има дефиле на 22 фолклорни състава от пл. „Атанас Сиреков” по ул. „Александровска“ до пл. „Тройката”, а в 16:30 ч. ще се състои официалното откриване и концертна част на пл. „Тройката”.

Над 550 участници от двадесет и един фолклорни клуба от страната – Пловдив, Чирпан, Поморие, Айтос, Българово, с. Равнец и  градът-домакин, ще покажат своя талант и темперамент пред бургаската публика.

Фестивалът няма конкурсен характер и е без такса участие. В него могат да се включат любителски школи и клубове по интереси, занимаващи се с български фолклор. Събитието е особено атрактивно за всички чуждестранни туристи в града, които имат възможност да се докоснат и да наблюдават на живо майсторските изпълнения на клубове от цялата страна.