„Мудис“ очертава недобра перспектива за България

Като основания за понижаване на кредитния рейтинг у нас ще бъдат възприемани забавянето на приемането на еврото и отслабването на институционалната рамка. Това посочи в съобщение рейтинговата агенция „Мудис“ по повод периодичния преглед на рейтинга на България. Агенцията смята, че ще влезем в еврозоната не по-рано от началото на 2026 г.

Това е процедура за актуализирана оценка на кредитния профил на държавата, която е различна от действия, засягащи кредитния рейтинг на агенцията и не е сигнал дали скоро ще има подобен ход на „Мудис“. Но посоченото доказва, че борбата с корупцията остава значително предизвикателство и усилва отрицателния ефект от структурни недостатъци на икономиката, като застаряващото население и слабата инфраструктура.

„Мудис“ обръща специално внимание на продължаващата вътрешнополитическа криза, като подчертава вероятността от нови предсрочни избори и потенциално подкопаване ефективността на институциите заради структурното естество на политическата криза“, пише още в съобщението.

От рейтинговата агенция изрично посочват, че стабилната перспектива за рейтинга е свързана с балансираните рискове, което произтича от позитивните ефекти от потенциала за въвеждане на еврото. Тази оценка за перспективата зависи и от това доколко ще се увеличи дълговото бреме, дали ще се влоши възможността да се взимат кредити, рисковете за изпълняването на националния План за възстановяване „и за други политически приоритети заради политическата патова ситуация“.

Очакванията на „Муудис“ са ръстът на икономиката за тази година да е 2.9% и влошаване на дълговото бреме за правителството.

В момента, когато Конституционният съд на България практически отмени значителна част от съдебната реформа, от рейтинговата агенция посочват, че повишаването на рейтинга на България може да има при фундаментално подобряване качеството на институциите на изпълнителната власт и правораздаването, при борбата с организираната престъпност и корупцията, увеличаване ефективността на публичните разходи и засилване върховенството на закона.