Мутрите унищожиха несебърските дюни

За поредното екопрестъпление сигнализира американска гражданка. Институциите си затварят очите.

Вместо защитените дюни на южния плаж на Несебър се издига огромна пясъчна стена, която прегражда и достъпа до плажа. Това се вижда на снимки изпратени до редакцията от американска гражданка, живееща в България.
„Това, което правят тук в Несебър е толкова незаконно и против интереса на народа и на страната. Толкова е тъжно и вероятно нищо не може да бъде възстановено“ – написа тя.
От снимковия материал става съвсем ясно, че дюните са безвъзвратно и завинаги унищожени.
Показателно е, че нито жителите на Несебър, нито институциите са реагирали на това нагло екопрестъпление. Вместо тях глас надигна американска гражданка.
Плажът Несебър-юг беше отдаден на концесия в началото на годината на фирмата „Ауто фактор“, която е собственосст на свързания с бившата групировка ВИС-2 Кирил Спасов.
Друга фирма на Спасов – Ирида-71 е  концесионер на „Какао бийч” в Слънчев бряг.
До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев. – пише Капитал.
Сред бизнес връзките на Спасов и Слънцето е и Веселин Стоименов, който беше застрелян в началото на януари 2016. Както разкри „Биволъ“, Стоименов стоеше и зад фирмата-наемател на лодките за разходка по река „Ропотамо“, която започна да лее бетон в резервата и беше спряна след сигнал на нашата медия.