Награда от „Берлинале“ за българката Маргарита Стойкова

Младата българска актриса Маргарита Стойкова бе отличена сред 10 европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале“. Награда, която са печелили и звезди като Даниел Крейг и Алисия Викандер, беше връчена на 19-годишната българка.

„Много е интересно, много е интензивно. Имахме срещи със страшно много кастинг режисьори, което е огромна възможност. Не само за мен, но и за цяла България, защото аз съм третата българка с пробив в световното филмопроизводство, както знаем, и е доста отговорно да бъда тук и да представя нашата държава по най-хубавия възможен начин“, казва Маргарита.

Престижната награда Маргарита получава за ролята на Диада от филма „Диада“ на режисьора Яна Титова. Оказва се обаче, че тя не е била първият избор за ролята, но със сигурност е била най-правилният.

„В началото си представях героинята по съвсем различен начин и въобще не съм предполагала, че Маргарита така майсторски и творчески ще изпълни с ново съдържание ролята си, като по този начин преобърна моята собствена представа за Диада. В началото бях изненадана, но после си дадох сметка, че всъщност това е по-добрият вариант и тя е правилният човек за тази роля“, казва Яна Титова – режисьор на „Диада“.

В Берлин е и майката на Маргарита, която споделя, че зад успеха на дъщеря й освен талант се крие и силна воля. „Тя винаги знаеше какво иска, винаги настояваше на своето и винаги сме я подкрепяли в това, защото смятам, че човек трябва да има характер и трябва да знае, какво иска“, каза Надя Стойкова – майка на Маргарита Стойкова.

И макар  животът на Маргарита да не се е развил така, както си го е представяла като дете, тя вече вижда своето бъдеще на голямата филмова сцена. „Просто нещата се случват така, както трябва да се случат. Аз от малка мечтаех да стана актриса, актриса в България. Да завърша в НАТФИЗ, да работя в Пловдивския театър, но по някое време животът ми каза – знаеш ли какво, планът ти е скучен, отиваме в Берлин. Аз много силно се надявам, че следващият ми проект ще бъде в чужбина и мога да кажа, че където и да отида, каквото и животът да ми е предначертал, със сигурност бих се върнала в България да работя с Яна Титова“, обясни младата актриса.

„Диада“ е българска драма от 2023 г. на режисьорката Яна Титова, която е нейният втори пълнометражен филм след „Доза щастие“ през 2019 г. Във филма освен Маргарита Стойкова участват Петра Църноречка, Силвия Лулчева, Иван Бърнев, Васил Бинев, Цветан Алексиев, Ирмена Чичикова, Жаклин Дочева, Стоян Дойчев и други. Филмът е носител на 4 награди „Златна роза“.