Наградиха участници в биеналето „Приятели на морето“

Шестима са наградените автори в Eдинадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба „Приятели на морето“ през 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и в Дружеството на бургаските художници в Бургас.

Тази година одобрените за участие автори бяха 151, а представени от тях творби в областта на живописта, графиката и скулптурата – около 200.

Наградата на Съюза на българските художници за млад художник на стойност 1000 лв. получи Веселин Симеонов. Номинирани за отличието бяха още Елена Янкова, Борислава Кирова и Николета Стоимирова.

Отличието на името на графика Тодор Атанасов получи Христо Георгиев. Тя бе връчена от сина на художника Тодор Атанасов – Красимир. Той припомни за приноса на баща си за изкуството и опазването на част от културното наследство в града, както и че през 2025 г. се навършват 40 години от смъртта му и призова по повода да бъде поставена паметна плоча на къщата му.

От името на община Бургас наградите връчи заместник-кметът по туризъм и спорт Манол Тодоров. От градската администрация избраха да наградят за графика произведение на Веселин Дамянов. За скулптура бе избрана творба на Димо Димов, а за живопис – Иван Милчев. Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ връчи своя награда за живопис на Анжела Терзиева, а дипломи за номинация получиха Васил Янев, Николина Енчева, Никола Певичаров и Симеон Панайотов.

Изложбата с творбите на участниците може да бъде видяна до 28 септември. Всички участващи творби са разположени на двата етажа на Бургаската художествена галерия, както и в пространството на Дружеството на бургаските художници.