Над два милиона българи страдат от свръхтегло

„Безспорно основно значение за развитието му заема начинът на живот – преяждането и липсата на физическа активност. Същевременно нерядко като първопричини за покачването на телесното тегло се установяват и различни ендокринни заболявания – например на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза“, заяви подп. д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА. Затлъстяването не е просто козметичен проблем, а сериозно социално заболяване, което е свързано с повече от 150 заболявания, включително сърдечно-съдови болести, захарен диабет и дори някои видове рак. Лекари и експерти предупреждават, че тенденцията е обезпокоителна и че ако не се вземат навременни мерки, това ще доведе до още по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще, отбеляза тя.

Лекарите сочат, че около 42% от българите имат индекс на телесна маса (ИТМ) над 25, което ги класифицира като хора с наднормено тегло. Около 23% са с първа степен затлъстяване, а по-малки, но значителни групи страдат от по-тежки форми на затлъстяване. Над 200 000 деца в България също са засегнати от свръхтегло, което представлява нарастваща заплаха за здравето на следващите поколения.

Пациентите със затлъстяване са по-склонни да развият хронични болести като диабет, високо кръвно налягане, ставни проблеми и дори рак. Продължителността на живота при хората с болестно затлъстяване е значително намалена – при жените с 8 години, а при мъжете с 10, обяснява подп. д-р Весела Михнева. Освен физическите последици, затлъстяването оказва влияние и върху психологическото състояние на засегнатите, които често се борят с ниско самочувствие и социална стигматизация.

Диагностицирането на затлъстяването е сравнително лесно и се основава на индекса на телесната маса (ИТМ) и обиколката на талията. При стойности над 30 се говори за затлъстяване, а между 25 и 30 – за наднормено тегло. Обиколката на талията също е важен показател – при жените тя не трябва да надвишава 80 см, а при мъжете – 94 см.

Лечението на затлъстяването е комплексно и включва промяна на хранителните навици, повишаване на физическата активност и в някои случаи медикаментозно лечение. Бариатричната хирургия е крайната мярка за пациенти с изключително висок ИТМ, които не са успели да постигнат желаните резултати с други методи.

„Лечението на затлъстяването изисква системна борба до края на живота“, подчертават специалистите от ВМА. Те съветват пациентите да се консултират с диетолози и ендокринолози, за да получат адекватна помощ и препоръки за борба със затлъстяването.