Над 160 творци от всички възрасти взеха участие в третия Национален литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

Темата „Морето, което събира всичко далечно” провокира вдъхновението на пишещите от цяла България

Магията на морето успя да вдъхнови рекорден брой любители на поезията и прозата в третото издание на Националния литературен конкурс, организиран от БМФ Порт Бургас. Темата „Морето, което събира всичко далечно” провокира над 160 автори от 64 населени места в страната. Тази година престижната надпревара се радва дори и на международно участие в лицето на 70-годишен творец от Аржентина, както и 40-годишна писателка от Обединените Арабски Емирства.

Третото издание на литературния конкурс се проведе в 4 категории – „Проза“ и „Поезия – до 18 години и „Проза“ и „Поезия” – над 18 години. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният – на 89. Творбите им са предадени на компетентното жури в състав: популярната бургаска поетеса Елка Василева, писателят–маринист и носител на плакет „Петко Росен” за проза /2023/ Динко Динков, Весела Джунджурова – представител на „БМФ Порт Бургас”.

Победителите ще бъдат обявени на 10 септември, вторник, 2024 г. от 18 часа на официална церемония по награждаването в двора на Дома на писателя – Бургас, която ще бъде излъчена онлайн във Фейсбук страницата на информационен сайт „На брега”. Входът за церемонията по награждаване е свободен.

Класиралите се на първо, второ и трето място във всяка от четирите категории ще получат големи парични награди и книги. Отличените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература.

„БМФ Порт Бургас” е концесионер на двата пристанищни терминала от 2012 г. и оттогава активно присъства в обществения живот на града. Дружеството обяви първия си литературен конкурс през 2022 г., с цел да подкрепи литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности. За три години, надпреварата се разви значително и успя да привлече общо 414 творци на всякаква възраст. Рекордният брой участници доказва, че целта е постигната.