Най-сетне ще има кръвен център и в Бургас

„Днес Министерски съвет с постановление създаде Кръвен център в Бургас. Една дългоочаквана новина за Бургас и целия регион!” Това написа кметът на община Бургас Димитър Николов днес в профила си във Фейсбук.

По-рано тази година той изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразява готовност за стартиране на процедурата за разкриване на Районен център по трансфузионна хематология в крайморския град.

„Говорих с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, която ме информира, че до няколко дни ще бъде обявен конкурс за директор на Кръвния център в Бургас“, посочва Николов. По думите му с цел ускоряване на процеса по изграждането ще бъде предоставен на здравното министерство технически проект, изготвен от община Бургас. Проектът е за основен ремонт на отделна сграда на територията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас, в която да бъде базиран бъдещият кръвен център.

Според Николов новината е от важно значение за цяла Югоизточна България в контекста на Университетската детска болница „Света Анастасия“, чието изграждане е стартирало. Тя ще се намира в двора на УМБАЛ – Бургас, и по проект трябва да заработи през 2026 г.