Налице е възможност да изгубим плащанията по ПВУ

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), е мнението на еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя посочи, че политическата обстановка в страната не влияе добре на позициите на България в Европа и това се вижда както от забавянията по Плана за възстановяване и устойчивост, така и от процеса по присъединяване към еврозоната.

Иванова отбеляза, че до момента има само едно плащане по ПВУ от края на 2022 г., трябвало е да сме сега около четвъртото плащане, а ние не сме получили още второто, посочи Иванова. Това се отразява и на начина, по който българската икономика може да се възползва от този свеж финансов ресурс, който ние не получаваме. По думите й при този тип финансиране се получава плащане, когато има изпълнени дадени цели.

Иванова заяви, че може да се навакса частично, но има ясно фиксиран краен срок – август 2026 г. Ако действията, които трябва да се свършат от българска страна, не бъдат направени, ще изпуснем срока и оттам самата възможност за финансиране, каза тя.

За приемането на страната ни в еврозоната Иванова заяви, че в доклад на Европейската комисия  се посочва, че страната ни не изпълнява само един оставащ от четирите критерия – за инфлацията. По последните макроикономически прогнози това догонване трябва да се случи към края на тази година, началото на следващата, след това трябва да бъде взето и политическото решение, посочи Иванова.

Тя подчерта, че затова политическата стабилност е много важна, защото трябва да се покрие критерият, както и да имаме стабилно правителство.