Недялко Йорданов ще ни припомни за Реджеб Кюпчу

Известният поет, драматург, композитор, певец и режисьор Недялко Йорданов ще разкаже на 28 септември 2024 г. от 18 ч. в Дома на писателя в Бургас топли спомени за поета  от турски произход Реджеб Кюпчу, който е прекарал последните години от живота си в морския град и в него създава някои от най-популярните си творби.

Поводът  е 90 години от рождението му. Йорданов ще представи  творби на Кюпчу и ще сподели моменти от дълбокото им приятелство и съвместни инициативи. Специален гост ще бъде синът на поета, който също има издадени книги с поезия в България. В срещата ще вземат участие и поети от Бургас.

Творчеството на Реджеб Кюпчю е част от учебната програма в гимназиалния курс в съседна Турция, а на негово име са кръстени и няколко училища както в България, така и в Турция. Публикувани са стихосбирките му „Въпросите продължават” (1962); „Животът е сън” (1965); „Приятели мои, да тръгнем” (1967).

Сред най-известните стихотворения на Реджеб Кюпчю е „България”:

 

Аз не съм чужденец,

аз съм твой син.

Твоето слънце,

твоето гергефено нощно небе

ме познават.

Познават ме твоите пътища,

по които вървях

и вървя.

Като дете, когато прохождах,

паднах

и целунах земята ти

и след тази целувка

направих

своята първа крачка.

Следата ми от този миг е тук.

На твоята земя.

Тъй както първата любов

и тази моя първа крачка

не се забравя,

Не се забравя никога.

Аз не съм чужденец.

Аз съм твой син.

И сълзите ми са твои –

от радост или от тъга.

Моята майка,

моят баща,

които с ръцете си

съм спуснал в гроба,

лежат в земята ти,

Българийо!

Аз съм твой син

и мои са твоите пътища.

 

Реджеб Кюпчю е роден в екзотичното пловдивско село Куклен. Черноработник, строител, редактор в многотиражка, кореспондент на турския вестник „Иени ъшък” – многолика е биографията на твореца. През 1956 г. съдбата го запраща в Бургас. В артистичния морски град го посреща феноменалната бургаска група поети – Христо Фотев, Недялко Йорданов, Стойчо Гоцев, Димитър Велинов, Николай Искъров…

„Реджеб имаше необикновен къдрав смях. Когато се смееше, а той се смееше често, витрините на „Малина” и „Куба” дрънчаха от смеха му, а по улиците минувачите се обръщаха с любопитство и възмущение”, спомня си Недялко Йорданов. Преминал през всякакви перипетии, включително и през изкуствено създадения етнически проблем, Реджеб Кюпчу намира сили да се обърне към България с думите: „Аз не съм чужденец, аз съм твой син”. Тъжна е житейската съдба на поета – погребал три деца, многократно оставал без работа, обвиняван в предателство, заради нежеланието да прибави „-ев” към фамилията. Упрекван е дори заради стиховете му и тяхното философско-екзистенциално звучене.

Еднакво изящно и магнетично пише на български и на турски език. „Понякога стихотворението ми се ражда на български, по някога на турски. Аз самият не мога да си обясня как става това”, казва поетът. Стиховете му се появяват в провинциални и столични издания. А сборниците му стихове се превръщат в поетични явления.

С Бургас е свързан целият житейски и творчески път на Реджеб Кюпчу. Градът посмъртно изразява признателността си и обявява за почетен гражданин поета, който казва: „Като дете, когато прохождах, паднах и целунах земята ти и след тази целувка направих своята първа крачка. Следата ми от този миг е тук. На твоята земя…”