Нелепата каша с машините за гласуване продължава

След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия е изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В понеделник, 30 септември 2024 г., на база на искане на ЦИК служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещение за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори, уверяват от Министерски съвет.

Остава само да се изясни къде ще е това помещение, при какви условия то ще бъде наето и най-важното – как и кога ще бъдат преместени в него машините за гласуване.

Въпросът обаче защо това не бе извършено своевременно тъй или иначе остава без отговор. Министерският съвет и ЦИК се задоволиха само да си разменят напомнителни писма, макар да са на метри един от друг в столицата, пред опасността машините въобще да не могат да бъдат доставени в секциите, както е според Изборния кодекс. Впрочем тази опасност и сега е съвсем реална.