Нено Димов: Идеята за по-висок данък за старите коли дойде от бизнеса

Идеята да се повиши данъкът за по-старите коли в България е дошла от бизнеса. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в сутрешния блок на „Нова телевизия“ по повод замърсяването на въздуха в страната. Той посочи, че е логично да има вдигане на данъка, тъй като старите автомобили са един от двата основни замърсители на въздуха.

„ Основната идея тръгва от бизнеса. Като говорим за повишаването на данъка за старите коли, трябва да си даваме сметка, че те са един от двата основни замърсители на въздуха. Тук говорим и за здраве и инвестиции за здраве“, коментира той.

Димов подчерта, че скоро ще стартира съдебна процедура срещу България заради замърсяването на въздуха, поради което страната ни трябва да предприеме комплексни, цялостни мерки за справяне с проблема.

Министърът подчерта обаче, че само затягане на регулациите и вдигане на данъците няма да е достатъчно, а ще трябва и промяна в българския манталитет. „Дали ще имате две коли или една по-нова, дали ще вземете от определена марка, която е традиционно по-скъпа, или от друга, която е по-евтина, или пък нова за същите пари, това е въпрос и на манталитетна промяна“, заяви Димов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов представи пред Съвета по околна среда на ЕС вчера в Люксембург информационна нота от името на българската, полската и словашката делегации за необходимостта от приемане на мерки на ниво ЕС за справяне със замърсяването на въздуха от очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението след забраната за използването на такива автомобили в някои европейски градове. Инициативата за предприемане на мерки на европейско ниво по този проблем, освен от съвносителите Полша и Словакия, беше подкрепена от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.