НЗОК декларира, че може да се пребори с дефицита в бюджета си

Подуправителят на НЗОК, проф. Момчил Мавров, съобщи, че към края на годината се очертава недостиг от 180 млн. лева, свързан с надлимитната дейност на лечебните заведения. Той уточни, че НЗОК ще предприеме необходимите мерки за справяне с кризата, включително освобождаване на средства от резерва и прехвърляне на средства между различни параграфи, за да покрие задълженията на болниците.

По думите на Мавров, настоящото положение е подобрено и надлимитната дейност не трябва да надвишава 140 млн. лева. Очакваните приходи от механизма за предвидимост и устойчивост на бюджета са около 49 – 50 млн. лева. Той подчерта, че НЗОК е успяла да заплаща редовно на аптеките за 100% реимбурсирани лекарствени средства, а недостигът в сектора е намален благодарение на новата формула и добрия диалог с Българския фармацевтичен съюз.

Анализът на изпълнението на бюджета показва, че 74,5% от приходите са реализирани, докато разходите са на ниво 75,4%. Към момента резервът на НЗОК е 216 млн. лева, а по предварителни данни от НАП преизпълнението в приходите от здравни вноски е 93 млн. лева.