Николай Фенерски е новият председател на Бургаската писателска общност

Писателят Николай Фенерски е новият председател на сдружението на Бургаската писателска общност. Той поема поста от дългогодишния ръководител Роза Боянова, а заедно с него в управителния съвет са Бина Калс, Елка Василева, Слави Томов, Татяна Йотова, Яна Вълчева и Невена Проданова.

„Имаме много теми и посока за работа. Започваме със събрание, на което ще обсъдим идеите на всички. За мен е много важно да има усещане за общност, да може да си говорим. Творците са особена група. Те са хора със силно изразена индивидуалност, но също така хора, които имат общи ценности в литературата”, коментира Фенерски. Той сподели, че сред водещите приоритети е привличането на по-млади творци. Другата посока е да се засилят връзките между отделните творчески съюзи.

 

Николай Фенерски е писател, автор на няколко романа и сборници с разкази. Създател е на два документални филма, „Резерват северозапад”, излъчван в конкурсната програма на „София филм фест” през 2012 г., и „Удавник”, включен в програмата на фестивала през 2015 г.

Сдружението Бургаска писателска общност е учредено на 24.04.2015 г. на Общо събрание на бургаските писателски дружества, клубове и свободни писатели. Към момента в него членуват 60 бургаски автори. То се явява наследник на най-старото и голямо писателско обединение в Бургас – Дружеството на бургаските писатели, основано през 1968 г. като филиал на Съюза на българските писатели. Негови председатели са били поетите Христо Фотев, Недялко Йорданов и др.