Нинова обвинява сегашното ръководство на БСП в политическо безсилие

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова се обърна към „новото“ ръководство на партията и поиска от нейните доскорошни заместници „да престанат да оправдават собствената си интелектуална немощ и политическо безсилие с моето име.“ В страницата си във Фейсбук Нинова опроверга обвинението, че тя е причината президентът да не даде третия проучвателен мандат на БСП.

„Вече месец и половина не се включвам в работата на Изпълнителното бюро, не съм в ръководството на Парламентарната група и не участвам в оперативното ръководене на партията. Искахте власт, имате я. Ако сте несъстоятелни да я упражнявате, сърдете се на себе си“, пише Корнелия Нинова.

Тя допълва, че в петък Атанас Зафиров, който в момента е изпълняващ функциите председател на БСП, й се обадил с молба да подпише отчета на партията, изготвен за Сметната палата. Причината – институцията не го признавала за ръководител, не е зачела подписа му под документа и не го е приела. „Последиците за партията в такива случаи са тежки. Разбира се, че веднага реагирах и подписах отчета“, става ясно от думите на Корнелия Нинова. „Никога не бих навредила на социалистите и на партията, но няма да позволя името ми да бъде използвано като универсално оправдание на нечия некадърност и лицемерие“, пише в заключения Нинова.

След изборите на 9 юни 2024 г. Корнелия Нинова пое отговорност за катастрофалните, по думите й, резултати на коалицията „БСП за България“ и подаде оставка като лидер на БСП. На 15 юни т.г. Националният съвет на БСП определи Атанас Зафиров да изпълнява функциите на временен председател на партията.