Нова акция на НАП

Приходната агенция започва нова акция, този път насочена към ресторантьори, които укриват данъци. В някаква степен това е във връзка с доклад на Световната банка, в което се констатира, че по-ниската ставка за ДДС в част от отраслите в България води до загуби за държавния бюджет.

„От информацията от фискалните устройства става ясно, че те реализират сериозен оборот. В същото време не го декларират, нямат имущество, за да приложим принудително събиране. Нищо не постъпва и от запорираните сметки”, твърди Боряна Жилова, зам.-изпълнителен директор на НАП.

„Друга категория лица се покриха, смениха си фирмите, преустановиха дейността с надеждата, че след края на проверките ще продължат по стария начин. Към тях ще сме безкомпромисни”, посочва Жилова.

От Българската асоциация на заведенията коментираха, че действията на приходната агенция са тенденциозни и водят до представяне на бранша в лоша светлина. Не са съгласни и че намалената ставка води до щета за бюджета. „В общите вноски се формира един паритет спрямо нивата от 2019 година. Да, откъм ДДС наистина сме внесли по-малко, но сме внесли и повече осигуровки и корпоративен данък. Загуба няма”, твърди Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

А от финансовото министерство коментираха с писмена позиция, че становището на Световната банка не посочва слаба събираемост на приходната агенция, а по-скоро нуждата от реформи във финансовия сектор и обръщане на негативната демографска тенденция.