Нова идея за гласуване

Машинният вот е напълно опорочен, а продължаващите разпри около него единствено намаляват допълнително и без това много ниската изборна активност. Това мнение заяви проф. Михаил Константинов, бивш дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия.

Макар и вече държавата да е дала десетки милиони за въпросните изборни устройства, те би трябвало да бъдат „пенсионирани”, смята професорът: „Милионите, които ги дадохме за машините, някой си ги прибра, халал да са му. Нали знаете – не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава.”

Константинов излезе и с иновативна идея – да въведем гласуване с пръстов отпечатък, каквато е практиката в някои африкански държави, а и каквато е била тя в Европа в ранните години на демократичното є развитие.

„Имам едно предложение – да вземем машини, каквито има в африканските държави. Там има таблети, отива човек, слага си палеца на таблета, ако има право да гласува го прави, ако няма – не. Тогава няма и списъци, няма двойно гласуване. А комисията се състои от един човек, а отвън стои полицай с автомат и пази. Това е изборът – или да гласуваме както в Европа с хартия, или се доверяваме на техниката и гласуваме както в Африка. Впрочем така – с палец, се гласува и в българския парламент. А колко ще струва – един таблет струва около 500 лв., а всички общо около 15 милиона. Тези разходи ще се спестят още при първите избори заради по-ниските средства, които ще се дадат за заплати на комисиите”, предлага Михаил Константинов.