Нова книга на Георги Господинов

„Градинарят и смъртта“ се нарича новата книга на Георги Господинов. Тя ще излезе на 27 август 2024 г. – месецът, който писателят нарича „следобеда на годината“ в друг свой роман – „Времеубежище“.

„Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“, пише Господинов. Книгата е посветена на неговия баща, който почина след като писателят получи „Международен Букър“ за „Времеубежище“.

„Баща ми беше градинар. Сега е градина. […] История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди. Не книга за смъртта, а за тъгата по живота, който си отива. Има разлика“, описва я авторът.

И добавя, че книгата няма жанр, а трябва сама да си го изобрети: „Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата.“