Нова фигура на дете на пешеходна пътека в Бургас

Фигура на дете, изработена от фибростъкло, беше поставена до една от най-натоварените пешеходни пътеки в Бургас – в района на блок 19 в комплекс „Зорница“. Идеята за поставянето й е на Фондация „Червена пътека за Валя“. В инициативата си за повишаване вниманието на шофьорите и опазването на децата по пътищата, организацията е подкрепена от Областната дирекция на МВР в Бургас и общинската администрация.

За откриването й в първия учебен ден се събраха членове на фондацията, родители и много деца. Пред тях служители на полицията разясниха основните правила за безопасно пресичане на пешеходна пътека и демонстрираха как се извършва проверка за употреба на алкохол.

Фигурата е на момче, което държи топка и към момента е единствена от този вид в града. Останалите, които са разположени на възлови места във всички райони на Бургас, са на деца с раници на гърба.

Новата фигура е изработена в реален размер. От Фондация „Червена пътека за Валя“ призоваха бургазлии да я пазят, както и останалите такива, тъй като опазването на живота на децата по пътищата е от изключителна важност. Към шофьорите бе отправен призив да бъдат внимателни край училища и детски градини.

Фигурата е поставена до най-дългата пешеходна пътека в комплекс „Зорница“, посочиха още от фондацията. Бургас беше сред първите градове в страната, които приложиха този метод за повишаване на вниманието на шофьорите. През 2016 година две фигури бяха монтирани на един от основните булеварди до Морската градина.