Нови опити за нова измама

БНБ е разкрила нагли опити за измама, свързани с многомилионна обществена поръчка за доставка на машини за унищожаване на банкноти и монети. Сред кандидатите имало три български фирми, представящи се за партньори на китайски производители. Проверката на тръжната комисия показала, че цитираните компании в Китай не са и чували за българските си „контрагенти”, както и за процедурата на БНБ.

Поръчката на БНБ, обявена миналия септември, предвиждала доставка на техника за унищожаване на негодни банкноти и на оборудване за  демонетизация на повредени монети плюс поддръжка и ремонти. Три от фирмите кандидати представили „оторизационни писма” от китайски производители на специализирано оборудване. Тръжната комисия обаче се усъмнила и впоследствие установила, че визираните не произвеждат техника за рязане на банкноти и за претопяване на монети.

Фирмата „ПАНОВ“ ЕООД  предложила да достави „унищожаваща и брикетираща система за банкноти” и представила „референции” от Dong Guang Heng Chuang Li Carton Machinery Co. Ltd. В сайта на тази фирма тръжната комисия открила, че тя произвежда машини за производство на хартия и картон, а не за банкнотообработване. От София все пак решили да изпратят запитване. Китайската компания била категорична – не е издавала „оторизационни писма” на българската фирма и не прави машини за третиране на банкноти.

Кандидатът „Кар Строй” също посочил като свой партньор китайска фирма – Shandong Eworld Machine Co. Ltd. И тя се оказала твърде далеч от предмета на поръчката – произвежда машини за обработка на стъкло и прозорци, както пише в страницата й в интернет. Китайците също заявили, че не са давали никакви писма и пълномощия на „Кар Строй”.

„НИКМАР 9900“ ЕООД  пък се явила в състезанието с оторизационно писмо от Nantong Super machinery Co. Ltd. Проверката разкрила същия сюжет –  китайският „контрагент” дори не подозирал, че участва в обществена поръчка в България, а машините, които произвежда, не са за третиране на парични знаци, а за лазерно рязане и хидравлични преси.

В крайна сметка след отстраняване на съмнителните оферти тръжната комисия е избрала изпълнители и вече са подписани договори.

Известно е, че всяка година негодни банкноти и монети у нас се унищожават и биват заменяни с нови от запасите на централната ни банка. Бизнесът с унищожаването на тези парични значи би могъл да е много печеливш особено при липсата на контрол от страна на банката, тъй като тогава може да се окаже, че не всички банкноти са унищожени. Това може би е бил мотивът на цитираните да участват с фалшиви референции в обществената поръчка на БНБ.

А в Унгария се топлят с брикети от банкноти. Централната банка на страната превръща всяка година 200 милиарда форинта в гориво за отопление на социални домове.