Нови разкрития за Нотариуса и Петьо Еврото

Вчера, 22.02.2024 г., Невена Зартова, бивш административен ръководител на Софийска районна прокуратура бе изслушана във временната парламентарна комисия, създадена да установи факти и обстоятелства във връзка с дейността на групата около Мартин Божанов.

„Проблемът в съдебната система е обвързаността на административните ръководители на висшестоящите прокуратури с някой от двата кръга или и с двата, обясни Зартова. И добави: „Ако аз започна да говоря, тези две дисциплинарки* ще ми се сторят като „розов облак”.

Тя обясни, че колегата й Константин Сулев, който е работил по делото срещу Петьо Петров и го е обявил за издирване, в момента сам е обвиняем, като посочи, че делото е прекратено, след като е отишло в Софийската градска прокуратура. От изслушването на Зартова стана известно, че в показанията по това дело са се съдържали данни за извършени престъпление от висшестоящи прокурори. Тя определи случая като една от най-големите корупционни схеми в системата.

Прокурор Невена Зартова посочи, че има магистрати, свързани с Петьо Петров. „На мен ми беше предложено да стана част от това „семейство”, но отказах, поради което не съм наясно с техните връзки, но такова „семейство“ определено съществуваше“, посочи тя.

Зартова каза, че няма какво да крие. „Ще направя всичко възможно да се разплете тази схема. Готова съм да съдействам с всичко, което знам като свидетел, ако прокуратурата реши да разследва.”

По време на изслушването Невена Зартова заяви, че не познава Мартин Божанов и не е осъществявала „чадър“ над него. Тя обаче посочи, че познава адвокат Велимир Атанасов, с когото са били в приятелски отношения. Също така заяви, че не познава и Петьо Петров, известен като Еврото.

 

*Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува две дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание на Невена Зартова.